11 Mart 2010 Perşembe

Gözümün Yaşında Amca Kokusu


Geçen kasım ayında, tanıdık ve sevdik birinin ölümü üzerine, içinde şu cümlelerin de olduğu bir yazı yazmıştım: "Cenazelerde insanlar; yaşamlarında olağanlıkla var olan insanların yarınlarından çekilip alınmış ve artık yok hallerine bakarak, uzun bir geçmiş muhasebesi yapar ve kendi yaşamlarında yeri olan bir taşın eksildiğini farkederler. Ölene ait ne kadar anı varsa bir bir geçer gözlerin önünden."

Alt yazıda Turhan Selçuk öldü yazınca... Banyo kokulu pazar günlerinde, sıcak sobalı oturma odasına yayılarak okuduğum Akbabalar, Milliyet ve Cumhuriyet Gazeteleri, daha çok da en amcamın 'Aqua Velva*' kokusu geldi gözümün damlasına... O amca ki; yaşamın bütün güzelliklerine elimden tutarak götürdü beni... Henüz okumayı bilmezken tanımıştım Abdülcanbaz'ı ve çok sevmiştim. Bir gün, ben kısa pantolondan henüz kurtulmuşken; bir televizyon filmindeki replik aklıma kazındı: Eve gelen baba, çocuğunun okuduğu çizgi romana göz atmış ve "Dick Tracy'i zor durumda" demişti. Replikleri aklına kazıyan biri hiç olmadım. Ama bu replik dilime dolanmayı başarmıştı. Kimse için bir anlam ifade etmeyecek bu kısacık cümle, sadece o anları ve o duyguları yaşayanlar için anlamlı olabilirdi. Benim için Abdülcanbaz, kanlı canlı bir varlıktı; tıpkı o replikteki duygu gibi.

Turhan Selçuk öldü yazınca... Sandım ki; küçük bir çocuğun Abdülcanbaz'ı da öldü...

*Aqua Velva bir dönemin en popüler traş losyonudur.

4 yorum:

  1. Sadece bir cümle değil .

    bir bakış bile yeter hatırlatmaya koca bir ömrü.. ve kimse için hiç bir anlam ifade etmeyen o bakış insanı mıh gibi yerine yapıştırır tıpkı kulağa günün her hangi bir saatinde kulğa çalınan o cümle gibi..

    YanıtlaSil
  2. dün konuşmuştuk arkadaşlarla. seslenmiştik biz de kendimizce, öbür tarafta yeterince iyi adam var, sen bu yörede kal diye :(
    vakit vakitmiş demek ki.

    YanıtlaSil
  3. "Turhan'ın dünyası, yaşadığımız gerçek dünyanın eleştirisiyle oluştu..."

    ağabeyi için böyle demiş İlhan Selçuk... Okumuşsundur ama okumayanlar için;

    http://www.cumhuriyet.com.tr/?hn=121314&kw=%22G%F6rd%FC%F0%FCm%FCz+r%FCyan%FDn+birbirine+benzemesi+do%F0ald%FD%22

    dip not: kokusu yüreğime, yaşın yanağıma değdi...

    YanıtlaSil

İLETİŞİM İÇİN

laparagas@gmail.com

KATKIDA BULUNANLAR

Blogdaki yazıların tüm hakları La Paragas yazarlarına aittir.
Yazıların izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP